Into My World: 2013

Wednesday, 6 November 2013

DreamEDGE CAD Training


Salam readers.

Alhamdulillah. thank you ALLAH. walaupun tak dapat training SL1M dengan MAS (Malaysia Airlines), tapi ada hikmah di sebaliknya. Allah bagi rezeki lain pula. dalam post lepas, aku ada beritahu yang aku buat preparation untuk interview kan? haa. baru petang tadi CIC UniMAP buat announcement untuk siapa yang layak menyertai training CAD di DreamEDGE Sdn Bhd, Taiping, Perak. terima kasih CIC UniMAP bersusah payah anjurkan program macam ni dengan industri untuk graduan yang belum dapat kerja macam kami ni. ;)

terima kasih juga buat kawan-kawan yang doakan. tapi yang penting, doa mak abah aku dah ALLAH makbulkan. masa aku beritahu aku dapat pergi ke sesi interview hari tu, mak aku kata cubalah dulu. mana tahu dapat. dan akhirnya, memang dapat. masin mulut mak. terima kasih mak abah. ^^,

hari isnin lepas, sesi interview tu tak ada interview pun. pihak DreamEDGE cuma bagi briefing sikit pasal background syarikat, achievement sepanjang penubuhan, details oleh human resource kalau diserap jadi perkerja tetap di situ, dan maklumat berkenaan training CAD yang bakal bermula pada 11 Nov 2013 ni. tak rugi aku datang. sebab biasanya mana-mana company pun, even training je, dorang akan interview dulu candidate yang dah shortlisted. tapi company DreamEDGE ni baik bak kata Pn. Azfarina, HR syarikat, sebab tak buat pun sesi temuduga. dorang cuma bagi test yang mana soalan-soalannya adalah daripada pengetahuan umum. tak ada pun lukisan-lukisan macam yang senior(yang pernah datang temuduga DE) khabarkan. soalan hukum fizik, Samsung release jam digital terbaru apa, tempat buat kereta terbesar kat mana, dan yang tak boleh blah, soalan bola piala Malaysia 2013 pun ada! ingatkan dorang bergurau je. rupanya betul keluar. nasib kami la kut dapat soalan luar alam macam tu. haha. mungkin juga lain batch, company bagi lain soalan.

training yang bakal kami akan lalui ni, ada 2 stage. pada 2 minggu pertama adalah CAD training yang mana syarikat akan bagi sijil lepas tamat CAD training tu. so, kalau dah habis CAD training, nak teruskan boleh, tak teruskan pun tak apa. lepas tempoh 2 minggu, kami akan diberi kontrak untuk kami tandatangan untuk menyambung tempon percubaan selama 3 bulan yang mana kami terikat dengan syarikat.

tetapi, tempoh probation tak menjanjikan yang kami semua akan diserap bekerja. kalau ada yang perform lepas 3 bulan training, CEO syarikat akan interview. kalau dapat jawab interview dengan cemerlang, boleh terus masuk kerja. kalau tak berapa nak cemerlang, syarikat akan tambah lagi tempoh training selama 3 bulan. sepanjang training, kami diberitahu, setiap bulan kami akan diuji untuk dinilai tahap kecemerlangan kami sepanjang diberi tugasan. dorang nak tengok sama ada kami ni sungguh-sungguh tak follow program latihan tu. kalau tak lulus ujian bulanan, peserta akan disingkirkan serta merta. walaupun tersingkir, pesrta tak rugi sangat sebab dah ada sijil yang training 2 minggu tu. kajian syarikat mendapati bekas peserta training yang lepas senang dapat kerja dengan adanya sijil daripada DreamEDGE ni. untung-untung.

so kalau kawan-kawan ada peluang dapat training CAD dengan DreamEDGE, jangan lepaskan peluang tau! rugi! eh, panjang pula aku bercerita hari ni. apa-apa pun, korang doakan aku dengan kawan-kawan lain ea semoga dipermudahkan segala urusan kami sepanjang mengikuti program latihan ni. amiin.


nota kaki: kalau korang nak tahu DreamEDGE ni syarikat apa, boleh lawati laman sesawang DreamEDGE kat sini http://bit.ly/HJqf8r. nak tahu lanjut boleh cari di arkib surat khabar-surat khabar elektronik Malaysia menggunakan kata kunci 'DreamEDGE'. ni salah satu artikel berkenaan syarikat daripada surat khabar elektronik berbahasa inggeris, NST. http://bit.ly/1aBJY6R


Tuesday, 5 November 2013

Universiti Malaysia Perlis jjang! pensyarah Pusat Pengajian Kejuruteraan Komputer dan Perhubungan daebak!

salam kawan-kawan.

pernah tak korang kalau pergi mana-mana, orang tanya 'adik belajar kat mana?'. mesti pernah kan. lepas tu korang sebut nama singkatan universiti tempat korang belajar. tapi orang tu bila dengar je, muka berkerut-kerut. dia tanya 'kat mana tu?'. lepas tu dengan muka senyum terpaksa jawab, 'ala, yang dekat situ-situ tu'. dalam hati sedih je orang tak kenal universiti tempat kita belajar.

sebenarnya, ni juga antara pengalaman aku kalau sedara-mara makcik pakcik berkumpul kat kampung. bukan takat tu je. dengan orang lain pun. tapi kalau kat area utara; kedah, penang, perlis, in sha Allah dorang tau. mungkin sebab universiti tempat aku belajar tu, masih hijau lagi. masih baru nak menempa nama kat Malaysia ni. masih baru nak bersiri sama tinggi, duduk sama rendah dengan universiti-universiti hebat lain kat Malaysia ni.

gigih Dato' NC (Naib Canselor) UniMAP promosi nama UniMAP sana sini. masuk tv lah, masuk surat khabar lah. Alhamdulillah UniMAP makin dikenali ramai. aku ucap terima kasih kat Dato NC. selain Dato' NC, pensyarah-pensyarah juga banyak membantu sama-sama naikkan nama universiti. contohnya melalui penyertaan-penyertaan dorang dalam mana-mana acara pertandingan tak kira di dalam negara atau luar negara. hasil kajian dorang banyak merangkul pingat-pingat seperti emas, perak dan gangsa. kalau kalau tak dapat pingat pun, paling-paling koman pun mesti dapat anugerah khas. aku sebagai alumni tumpang bangga dengan hasil usaha mereka. bila jumpa orang lain, boleh la aku bragging pasal dorang menang pingat etc etc. hehe.

dan yang terkini, UniMAP dah lakar lagi satu kejayaan di luar negara. surat khabar Utusan Malaysia ada keluarkan berita bertajuk, Dua produk penyelidikan UniMAP rangkul pingat emas di IENA 2013. malas aku nak tepek berita tu kat sini. korang boleh baca di laman sesawang Utusan sendiri. http://bit.ly/1b3jCHn . salah seorang daripada pensyarah-pensyarah tersebut, Dr. Amir Raziff tu pernah mengajar aku waktu tahun satu dulu. subjek Electric Circuits 1. mujur lulus walaupun aku banyak main-main masa dia mengajar kat kelas. ampun. tahniah aku ucapkan buat penyarah-penyarah Pusat Pengajian Kejuruteraan Komputer dan Perhubungan yang lain yang menang anugerah sama. untuk pengetahuan, Dato' NC sendiri turut menyertai pertandingan ni. tahniah juga buat Dato' NC dan ahli kumpulannya serta pensyarah yang lain yang terlibat.

gambar ihsan Utusan dot com dot my

selain itu, pensyarah yang pernah mengajar aku subjek Antenna and Propagations & Mobile and Satellite Communications System, Dr. Faizal Jamlos, baru-baru ni telah menyertai The British Invention Show 2013 dan berjaya menggondol 2 pingat emas serta dianugerahkan Special Award: Double Gold. fuhh. tidur dengan emas lah dr. lepas ni. keke XD. artikal tu korang boleh baca kat sini http://bit.ly/1cLzBv2

tahniah Dr.! | gambar ihsan scce-unimap dot edu dot my



nota kaki: sebutan betul UniMAP adalah yu-ni-mep. bukan yu-ni-map (baku) okey..? sedih bila dengar orang salah sebut. sobs TT^TT


Korea Fair @ Isetan KLCC

moh le kite serbu! | sumber: Isetankl dot com dot my

dapat cuci mata pun jadilah.

huaaa TT^TT
nak EXO merchandise!!!
don eopseo~



Monday, 4 November 2013

rezeki 20sen


salam kawan-kawan.
dalam pada aku sibuk-sibuk prepare untuk temuduga esok (dah masuk hari ni dah time aku tulis nih), sempat lagi aku ber'share-share' dengan 8share.
Alhamdulillah, terima kasih ya Allah atas rezekiMu.
walaupun cuma 20sen, tetap jua rezekiMu ya Allah.
kalau orang lain (aku tak kata orang yang baca ni ye (; ) buang-buang 20sen tu, tapi aku saaaayang 20sen.
kalau terjumpa kat mana-mana especially dalam rumah aku, mesti aku kutip masuk tabung.
esok-esok dah banyak, boleh masuk bank.
boleh tambah-tambah simpanan untuk pergi haji esok lusa. ^^,
owh, murninya niat. ;D
moga diperkenan Allah hajat yang satu ni untuk aku lengkapkan rukun Islam yang ke-5 nih. amiin.

abaikan total cashout to date yang masih RM0.00 tu sebab aku baru berjinak-jinak dengan 8share nih. hiks.

jom join 8share sama-sama dengan aku.
http://bit.ly/Zov11l @ klik banner 8share kat sidebar sebelah kanan tuh.
kumpul sikit-sikit, lama-lama jadi bukit! ^.^




nota kaki: suka la bagi iklan yang dah nak due date kat aku. sigh. =.="


Saturday, 2 November 2013

kerja si penganggur


Alhamdulillah.
permulaan bulan baru yang baik.
ada rezeki dapat interview training/on job training dengan DreamEDGE isnin ni.
in sha Allah kalau tak ada halangan, sampai lah aku kat tempat interview tu nanti.
doakan yang terbaik untuk aku ye kawan-kawan. ^^,

JOB HUNTING.
perkara biasa bagi graduan yang sudah tamat belajar.
contohnya macam aku.


nota kaki: mungkin tak ada rezeki dengan MAS. kena usaha lebih lagi untuk dapatkan kerja! fighting!


Monday, 28 October 2013

Imam

Salam kawan-kawan blog ku.

kekeke. gelak sorang-sorang aku baca status Rusydee Artz pelukis kartun islamik kat facebook.


"Kalau dah semua wanita yang tidak menutup aurat, tidak menjaga pergaulan, tidak menjaga batas agama itu kamu kategorikan sebagai TIDAK BAIK dan TIDAK LAYAK dijadikan isteri...

Kamu juga TIDAK LAYAK menjadi suami mereka.
Sebab kamu bukan pandai MENDIDIK dan MEMBIMBING.
Cuma pandai melabel dan mengata.

Jadilah pembimbing.
Bukan PEMILIH isteri cantik lagi solehah untuk diambil gambar, ditayang di facebook, diperagakan bersama sebagai role keluarga muslim bahagia dan dengan riaknya berkata dalam hati,

"Wahai umat manusia sekalian, aku dapat isteri solehah! Cayalah aku! Kau ada?"

**

Al-jawab,

"Ada. Aku ada. Aku dah save gambar isteri solehah kau. Kau marah tak?" "



kekeke. sarkastik sungguh ayatnya. apa yang ditulis tu adalah kenyataan yang semua orang boleh nampak. lelaki sekarang kadang-kadang mereka tak sedar apa yang mereka dah lakukan. contohnya bila masuk bab mengutuk artis perempuan yang seksi kat Malaysia ni. aku bukan kata nak sokong artis-artis seksi tu, tapi sedih dengan perangai dorang yang kalau kutuk tu, macam dia tu betul sangat. sabar je la. orang selalu kata perempuan ni kuat buat ketupat (mengumpat). tapi lelaki kalau dah sekali mengumpat/mengutuk, lebik teruk daripada orang perempuan.


sebelum Rusydee Artz keluarkan status, sebenarnya rakan facebook aku, Insyirah Soleha, dah buat dulu status pasal lelaki ni.


"Ramai lelaki menetapkan ciri-ciri wanita yang mereka inginkan sebagai isteri. Tapi mereka lupa, seorang IMAM tidak boleh memilih MAKMUMnya sendiri. Hanya MAKMUM yang berhak menentukan siapa IMAM yang ingin mereka ikut. Tanpa MAKMUM, maka tiadalah IMAM.

Jadi kepada wanita yang belum berkahwin, carilah IMAM kamu dengan teliti... Jika kamu rasa dia tak layak atau tiada ciri-ciri yang kamu inginkan, maka carilah calon IMAM yang lebih sesuai. Inilah IMAM yang akan membimbing kamu selama hayat kamu dikandung badan.. Perbanyakkan Solat Hajat dan Istikharah.


InshaAllah,

Perempuan yang baik akan ditemukan dengan lelaki yang baik-baik, dan begitu jugalah sebaliknya."



memang tak dapat nak disangkal kenyataan ni. tapi jangan terlebih-lebih pilih pulak si perempuan-perempuan nye (termasuk aku la tu XD). karang ada pulak yang membujang sampai tua. keke. apa-apa pun, jodoh tu semua Allah dah tetapkan. kalau tak di dunia, mungkin Allah tangguh dan akan beri di akhirat sana. kita cuma berusaha untuk dapatkan dan buat yang terbaik untuk diri kita sendiri. yang lain, serahkan lah pada Allah. Dia adalah yang sebaik-baik perancang. ^^,



Sunday, 8 September 2013

Jobdirumah

Pekerja Sambilan Dirumah Diperlukan!!!

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas

Lain-lain
- Boleh bekerja tanpa pengawasan
- Boleh mengikut arahan
- Sanggup bekerja keras
- Berfikiran positif
- Bermotivasi tinggi
- Berdisiplin diri

Maklumat lanjut sila ke website di bawah:

Mengenai Jobdirumah.com:
jobdirumah.com merupakan penyedia khidmat latihan asas dan sumber pekerjaan alternatif pada yang berminat. Perkhidmatan yang disediakan adalah panduan dalam bentuk penerangan bertulis dan video tutorial tentang bagaimana, cara apa, dan di mana hendak mencari kerja di rumah dari sumber - sumber yang betul.

Untuk kemudahan ahli, Jobdirumah.com akan menolong mencari kekosongan baru dan dikemas kini ke laman web setiap hari secara percuma. Jika ada kerja yang ahli fikirkan sesuai dgn kemahiran, ahli boleh buat permohonan kepada majikan.

Maklumat lanjut sila ke website di bawah:
 
 

Friday, 30 August 2013

Hoobae vs Sunbae

lepas satu, satu.
lepas EXO, layan B.A.P (Best Absolute Perfect) pulak. bzzz.
ni la kerja orang yang menganggur.
menghabiskan beras kat rumah, melambungkan bil elektrik.
huhu.

sebernarnya aku cuma nak cerita pasal video muzik je. dah tentu-tentu nye la mv kpop kan. ngee.
mentang-mentang broadband laju, habis bantai buat download je.
sampai jem dah broadband ni tak henti-henti mendownload.
muahahah. XD


B.A.P vs Super Junior

video muzik Crash oleh B.A.P

latar video: Sunway Lagoon, showcase B.A.P di Kuala Lumpur, disebalik tabir No Mercy

mengingatkan aku pada video muzik ni;

Dancing Out oleh Super Junior.

latar video: sekitar Kuala Lumpur, Putrajaya


persamaan yang aku perasan, dua buah group ni masa awal-awal debut, Malaysia ni adalah negara yang paling dulu dorang jejak. konsert, showcase. promote area asia tenggara dulu baru tembus pasaran US dengan eropah. kan?


B.A.P vs BIGBANG

video muzik ni, Hurricane - B.A.P


sama konsep dengan video muzik ni;

Tonight - BIGBANG


latar tempat adalah di Amerika. yang agak ketara, dalam Hurricane dan Tonight ni, Himchan dengan Taeyang drive kereta tak berbumbung walaupun bukan jenis kereta yang sama. kan?




nota HaeFy: "eung~ eung~ uri Yonggukie myossal? sumul se sal". aigoo kiyowo. >.< lagi kiut daripada Zelo.hahah.


Sunday, 25 August 2013

Saengilchukahamnida HaeFy-ssi

Alhamdulillah. thank you Allah.
23 tahun pada tanggal 18 Syawal 1434H bersamaan 25 Ogos 2013.
thanks pada adik-beradik serta kawan-kawan yang doakan kesejahteraan.
semoga kalian sentiasa dalam rahmat Allah.
in sha Allah, amiin.

Ya Allah! ampunilah bagiku segala dosaku, dan juga dosa kedua ibu bapaku dan kasihanilah mereka keduanya sebagaimana mereka memelihara dan mendidikku sewaktu aku kecil. amiin.



Wednesday, 7 August 2013

Spaghetti Carbonara Creamy

bahan a:
1 biji bawang Holland (potong dadu)
2 ulas bawang putih (dicincang)
4-6 biji cili padi dipotong halus/kisar/tumbuk (untuk hilangkan muak. kalau tak nak letak pun tak apa)

bahan b:
1 paket spaghetti/fettuccine/macaroni
1/2 paket daging ayam/lembu kisar (aku guna Ramly)
1 tin cendawan butang (hiris nipis. tapi aku potong 4)
1 biji lada benggala (potong dadu. kalau banyak guna 1/2 saja)
3 batang sosej (hiris nipis.kalau nak letak lebih pun boleh)
400ml susu segar (aku guna susu HL. rasa-rasa tak nak kuah banyak sangat, boleh kurangkan)
1 tin sup cendawan Campbell (optional. banyak resepi letak, tapi aku tak guna pun)
2 sudu besar minyak masak
5gram butter
4-5 keping cheddar cheese
oregano (aku tak letak pun sebab tak ada)

cara memasak:
rebus spaghetti hingga masak, dan toskan. gaulkan dengan sedikit butter/minyak untuk elakkan daripada melekat.
masukkan minyak, tunggu panas, masukkan bahan a dan tumiskan sampai naik bau.
masukkan daging ayam/lembu kisar, butter dan garam sekucup rasa. kacau sampai daging masak.
lepas daging masak, masukkan susu, sup cendawan Campbell, kacau sebati dan biarkan mereneh (resepi asal tunggu sampai 5 minit).
kemudian, masukkan cendawan butang, lada benggala, sosej, dan oregano. kacau lagi.
lepas tu, masukkan cheddar cheese. kacau hingga cheese mencair. agak-agak kuah dah pekat sikit (resepi asal tunngu 5 minit) tutup api.
tuang kuah ke atas spaghetti, siap untuk di makan. ^^,v


aku try masak jumaat lepas. aku campur 2-3 resepi yang aku Google ikut selera aku. 4-5 orang boleh makan. jadi, ini lah hasilnya. maaf tak ada gambar sebab tak ada kamera dan memang malas nak tangkap gambar. kalau nak tengok rupa, Google. aku rasa carbonara yang aku masak ni sedap je (masuk lif tekan sendiri. keh3), kena dengan tekak jawa aku walaupun tak ada sup cendawan dengan oregano tu. jadi sebagai ganti untuk perisa, aku letak perencah Hilal sebab kat rumah, mak aku tak suka guna ajinomoto. so, kalau dah bosan makan makanan melayu, apa kata tukar selera sekali sekala makan western pulak dan cubalah masak carbonara ni. kacang. cuma rajin dengan tak je. selamat mencuba! (=



Thursday, 1 August 2013

TT.TT (yuyu)

TT.TT

yeah i know.
rezeki kat tangan Allah.
Dia boleh beri rezeki pada mana-mana hamba yang Dia suka.



HaeFy: no one willing to click on it. TT____TT


Saturday, 27 July 2013

Log on Screen Rotator

this thing suddenly pop up from my mind.
'how to change the picture on log on screen of my laptop?'
then I start google-ing.
guess what I found.
an awesome applications!
you guys should try this.
but sorry, this only applicable to Windows 7 operating system only.

so, here is the manual to use this awesome apps.
first, download the application setup here.
install it on your pc.
after that, manually open the applications. (click picture to enlarge)


default picture of your log on screen pc
there are two methods to select the pictures, either you want to choose picture individually or you can put them in a folder.

for the first method, go to 'Images' tab, right click on it, select 'Add Image', choose your favourite picture. you can select more than one picture since the picture will change each time you log on to your pc.

hold 'Ctrl' button while selecting the pictures
if you're already have a folder of your favourite pictures, go to 'Folders' tab. by default, there are folder/s from Pictures Library of your pc. right click and select 'Remove Folder/Remove All Folders' to delete unused folder/s. right click again, 'Add Folder' and select the folder that contain the pictures.


to preview, go back to 'Change Image' tab, click on 'To Random Image' to preview the pictures you've chose previously. it will be displayed on 'Current Image'. then click 'Lock Workstation' to apply on the log on screen.


if you don't plan to change the settings, just leave it by default. 



done!
simple right?
let me know your experience using this apps and I would love to see what you have as your log on screen.
good luck~



found here.




nota HeaFy: tu dia. hentam sajalah labu grammar yang tunggang langgang tu. keh3. keurigo, mianeyo sebab banyak sangat tepek gambar EXO. hehe.


Thursday, 25 July 2013

UniMAP dan Kumpulan Utusan bekerjasama anjur karnival

meh baca keratan akhbar ni.

Utusan Malaysia, Isnin (22/7/2013) | klik gambar untuk besarkan



Wednesday, 24 July 2013

FRIED SARDINE SANDWICH

resepi ini dibawakan khas oleh 8share
klik link ni untuk dapatkan 2 lagi resepi ringkas roti untuk hidangan iftar (berbuka) atau sahur: http://bit.ly/12i2k9Q

I think this recipe is more suitable for sahur time.

INGREDIENTS

2 cups of flour
2 1/2 cups of water
1 tea spoon of salt
8 pieces of bread
1 can of sardine


DIRECTIONS

STEP 1 Whisk the flour, salt and water in a bowl.

STEP 2 Flatten the bread piece by piece, add the sardine on each piece and fold it into a triangle

STEP 3 Heat the oil in the kuali

STEP 4 Dip the folded sardine bread in the flour mix from STEP 1 and immediately put it into the oil to be deep fried.


Fakta: Kopi

kepada penggemar/hantu kafein, lelaki dan wanita/gadis di luar sana, ayuh baca fakta menarik ni. (;

keratan akhbar Utusan Malaysia, 13/06/13



nota HaeFy: peningkatan peratusan keuntungan bakal terjadi kepada peniaga yang menjual air kopi. teeettt, auta. xP

Tuesday, 23 July 2013

EXO-M Tao Penakut

keratan akhbar Mingguan Malaysia, Pancaindera bertarikh 14 Julai 2013 (Ahad).

haila Tao, rupa dah ada. tapi penakut pulak. keke

sebenarnya wartawan surat khabar ni cilok berita daripada variety show China, Happy Camp. aku tau sebab aku dah tonton dulu rancangan ni. hehe.


[ENG SUB] 130706 EXO at Happy Camp [FULL] | credit: SMentEXO3 Youtube


Monday, 22 July 2013

Let's Play #3: Fruit Ninja

aku tahu game ni dah masuk kategori tok kaduk sebab sekarang orang layan Candy Crush saje.






nota HaeFy: orang lain touch screen je. Kai saje yang main live. kau hado? keh3.


Sunday, 21 July 2013

Salam Perantauan

capiq, aku jumpa gambaq hang.
hangpa masuk paper slot SALAM PERANTAUAN kat MINGGUAN MALAYSIA 14/07/13.
aku tau mesti hang dah tau.
aku saja nak tepek gambaq hang kat sini buat kenang-kenangan.
hehe.

gadis berbaju merah jambu, bertudung corak bunga biru ;D



Saturday, 20 July 2013

Mini Nutella Cookie Cups

Marvellous!
meh jamu mata sat.
aku tau korang lapar kan~ keh3
aku jumpa resepi ni kat gambar garis masa (baca: timeline photo) di Facebook Buku Resepi.

tempting kan..? ;D | source: Daisy Chubb's

(Makes enough for 2-3 dozen)
Recipe adapted from Delightful Bites, originating from Barbara Bakes
Chocolate Chip Cookie recipe adapted from AllRecipes (sans chips)


Ingredients

1 cup butter (softened)
1 cup white sugar
1 cup packed brown sugar
2 eggs
2 teaspoons vanilla extract
3 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
Jar of Nutella(12 tablespoons per batch)

  • Preheat oven to 350 degrees F. Grease your mini muffin tin (unless it is nonstick like mine).
  • Cream butter and both sugar in bowl until light, smooth and fluffy! Beat in eggs and vanilla until fully incorporated. Gradually add dry ingredients (flour, salt, baking soda) until all the flour is mixed in!
  • Roll dough into balls 1.5 inches thick.

  • Pop them in the mini muffin tin and bake for 10-12 minutes, until golden brown but not too dark around the edges.
  • When done, remove from oven and let sit for about 2 minutes. Then make wells for the nutella with a shot glass, a similar object or a spoon. Add 1 tbsp Nutella to each cup – it will start to melt quickly so you can swirl it around and make it nice and smooth.
  • Let cool 15-20 minutes in tin. Remove from tin and place in your mouth. Repeat. Nutella will solidify in about an hour, which then makes them safe to transport! To share.. you know? Sharing?

"This recipe made enough for 3 batches for me. I kept the dough in the freezer and rolled/baked them from frozen and they were perfect!" - Daisy Chubb's

haha. tergugat je tengok time-time bulan puasa ni kan? keke

Recipe Tips:


+ Use a shot glass to press your baked cookies down as soon as they come out of the oven. It creates a perfect hole for your Nutella to melt in! You can also use a spoon, just be sure to leave enough cookie around the edge to keep the goo in. Also – do not use your thumb! Just covering my bases

+ When you put your tbsp of Nutella into the warm cups, don’t touch it at first. Just plop it in and let the warm cookie work it’s magic. After you fill them all- go back to the first one and you’ll find it’s perfectly melted, so give it a swirl with your spoon and your cups will be poifect. At first the Nutella is nice and melty – be sure to eat at least one cup this way! After a few hours the Nutella solidifies again, but creates this great seal that keeps the cookie moist and amazing. They kept for a few days – they may even keep longer – the trick is making them last that long!

+ After the cookie cups have cooled (alliteration!), give them a gentle twist and then should pop right out of the muffin tin. If not, use a butter knife to gently pry along the sides and they should be picture perfect!


cilok resepi di Daisy Chubb's dot com



nota HaeFy: mak aku kata nak beli oven, tapi tak beli-beli lagi. mood: waiting (jari ketuk-ketuk meja).


Friday, 19 July 2013

Tudung


Benar..
Bertudung belum tentu baik imannya.
Akan tetapi wanita yang baik iman sudah pasti bertudung bukan?

Benar..
Menutup aurat bukan jaminan tak pernah berbuat dosa.
Akan tetapi menutup aurat sudah pasti mengurangi dosa.
Sekurang-kurangnya telah menggugurkan dosa kewajiban menutup aurat.!

Benar..
Bertudung bukan jaminan selalu dekat dengan Allah.
Akan tetapi yang pasti ia ingin mendekat kepada Allah.

"TAK YAH BERTUDUNG KALAU KELAKUAN MASIH PENUH MAKSIAT!"

Nah..
Ini kalimat yang menyesatkan.
Serupa dengan ajakan syaitan.
Yang baik diperlihatkan buruk.
Yang buruk diperlihatkan baik.

Bertudung itu adalah untuk memperkukuhkan jati diri.
Melindungi kehormatan dan kemuliaan yang tak akan terganti Kelak.

Tudung menentukan pasangan hidupmu.
Kerana wanita yang taat sangat berhak berhak merpeoleh pasangan yang taat.
Itu janji Allah.
Bukan hanya pemanis kata-kata tanpa makna..

Tudung itu adalah penjaga diri bagi lelaki yang jahat.
Dan tudung adalah perhiasan terindah bagi lelaki yang taat.

Kenapa mesti bertudung?
Kerana itu adalah perintah-Nya.
Kerana itu akan melindungi wanita dari lelaki yang suka maksiat..

Maka fikirkanlah dan SELAMAT BERAMAL :)

#Bidadari #KonvensyenBidadari #TheBidadari
31 Ogos & 01 September 2013 - www.thebidadari.com | Facebook Konvensyen Bidadari Dunia




Tuesday, 16 July 2013

Let's Play #2: Logik Akal

hati-hati!
jangan sanpai orang sebelah kata anda biul.
bzzzzzz.

seriously can't stop laughing while reading it ;)))). so cute! | sumber: Facebook




nota HaeFy: ROFLLAB (rolling on the floor laughing like a buffalo)


Lazuardi

huaaaarrrrrggghhhh! 

tension aku baca novel Lazuardi nih. semalaman aku baca novel nih, dan hasil nye kerja aku asyik nak menyumpah je si heroin cerita nih! habis kurang pahala puasa aku. TT TT

aku tak tahu lah kenapa si penulis suka buat watak si heroin ni sewel-sewel alang yang hero dia pulak baik memanjang even heroin ni buat benda bodoh. previous novel dia pun macam tu jugak. tajuk novel tu Sweet Sour. 

boleh beli sini: JemariSeni | source: Google




contohnya dalam Lazuardi, si heroin dah kahwin dengan lelaki yang baik, kaya, sayang dia gila-gila, tapi asyik jugak la si heroin nama Anaz tu pergi cari best friend forever (BFF) lelaki dia dari sekolah tadika nama Odie (tak diberitahu nama penuh kalau tak silap aku) tak sudah-sudah. dah ada suami, masalah apa-apa pun wajiblah cerita hanya pada suami, tension ke, apa ke, ye tak? ni alih-alih cari jugak si Odie tu. kalau BFF perempuan aku boleh terima lagi. tapi ni lelaki kut! dah tu bila ada masalah dengan suami, boleh pulak si Anaz ni lari tidur rumah Odie walaupun itu rumah family si Odie. dia tak fikir ke benda tu amatlah tak sopan. nak-nak lagi Anaz tu bini orang. ==" 


ye, memang perkahwinan Anaz dengan si hero, Shark, adalah perkahwinan rahsia (yang tahu cuma family sebelah Shark je dan aku suka hakikat yang dorang ni kahwin. hehe), tapi Anaz kena la tahu batas-batas dia sebagai seorang isteri. slumber badak dia je pulak tu keluar berdua je dengan BFF dia ke hulu ke hilir, pergi kedai mamak segala bagai (even suami izinkan tapi tetap tak manis sungguh pun orang lain tak tahu yang Anaz ni dah kahwin). haila.

tapi yang bagusnya si Anaz ni, even mama dia benci sungguh-sungguh kat dia sebab dia anak hasil sumbang mahram (mama dia dirogol ayah mertua sendiri), dia still lagi layan mama dia baik-baik masa mama dia sihat dan sakit walaupun dilayan macam orang gaji tak berbayar kat rumah, kena halau macam anjing kurap, dikata suruh pergi mampus segala. sebab dalam dunia ni bagi dia cuma mama dia je yang dia ada untuk tumpang kasih-sayang (walaupun tak pernah dapat), dengan rumah untuk dia berteduh. tang ni memang aku respek la kat Anaz sebab kental dan keras macam batu even mama dia buat macam-macam kat dia.

boleh beli sini: JemariSeni | source: Google


kalau dalam SS pulak (sorry lupa nama watak), si heroin asal couple dengan adik si hero dah lama (awal-awal si heroin tak kenal lagi hero tu cuma pernah jumpa sebab accident masa heroin dah terlambat nak pergi kuliah). dorang saling sayang-menyayangi, cinta-mencintai. alih-alih adik si hero tetiba kahwin dengan orang lain (hero punya onar ugut adik sendiri sebab dia dah berkenan dengan awek si adik iaitu si heroin). tapi tak ingat apa jadi dengan perkahwinan adik si hero sebab dah lama baca novel ni. then heroin kahwin dengan hero, dorang cuba nak hidup bahagia. lepas tu dorang ada masalah rumahtangga, and si heroin main lari-lari rumah tengah-tengah sarat pregnant ke Johor dengan adik ipar dia (adik si hero) atas cadangan bernas si adik ipar yang masih berbaki lagi perasaan sayang kat ex dia yang dah jadi kakak ipar dia. bengong! asal-asal nye si heroin macam tak boleh nak lupakan si adik ipar, tapi lama-kelamaan dia boleh terima dan anggap adik ipar dia tu sebagai kawan dan adik ipar.

sangat tak logik sungguh pada fikiran aku. macam si heroin dalam dua-dua novel ni tak boleh nak fikir panjang. sadis. cuma nye novel-novel ni diakhiri dengan happy ending. nasib baik. kalau nak tahu lanjut, korang baca lah sendiri novel nye. tu pun kalau boleh tahan sakit hati sakit otak masa tengah baca. di nasihatkan supaya perbanyakkan zikrullah sepanjang membaca novel ni sebab rasa nak menyumpah dan tumbuk-tumbuk je watak-watak yang suci murni tapi sangat lurus bendul dan bodoh-bodoh alang. ha, lagi satu novel ni bahasa sangat santai dan lawak tapi kalau dah geram, tak jadi lawak dah. bzzzz

salute lah kat writer yang dah berjaya menghuru-harakan jiwa aku dengan watak-watak dalam novel ni. menjadi la kiranya watak rekaan si penulis.

nak baca review yang sopan sikit boleh baca sini -> Lazuardi | Sweet Sour.


*Lazuardi dalam novel ni adalah sejenis batu yang ada pada cincin kahwin Anaz. (ms. 338)


nota HaeFy: maaf ayat kasar dan tunggang-langgang. XD


Wednesday, 3 July 2013

'Wolf 88'

muahahaha.
absolute misspend. (pembaziran melampau)
fanatik habis dah ni.
hoho.
bila entah dapat spend untuk dorang lagi.
ngee.
ada hati lagi tu.
one fine day, perhaps i will stop this craziness.
kpop, i'll miss you. ),:

'8' is a symbol of prosperity(according to Chinese belief) | source: FB EXO-K

'난 늑대고 너 미녀' | source: FB EXOMY



nota HaeFy: camping di hujung minggu. dah bertahun tak join camping.


Tuesday, 2 July 2013

BarakAllah Zaki&Fuaza


Sinlang&Sinbu (Groom&Bride) | sumber: FB Azra

28.06.2013 - Nikah
30.06.2013 - Walimatul Urus sebelah Zaki

May Allah bless you, surround you with blessings, and bring you both together in virtue and prosperity.
Semoga kekal hingga ke Jannah. ^^~
Amiin.


the first classmate to get married. Alhamdulillah. his buin (wife) was our senior at high school back then. what a small world. ;D. In shaa Allah for the next wedding turn, my schoolmate cum hostel-mate during junior high school on August 31st. then, next year will be my ibu's turn. may Allah ease the path for the bride-to-be to 'build a mosque'. =D





nota HaeFy: nak tangkap gambar dengan pengantin tapi tak ada kamera. sigh.



Saturday, 29 June 2013

3 SEBAB PROTON SAGA SV MEMENUHI KEHENDAK INDIVIDU MACAM ANDA:-

 

1. MAMPU DIBELI DENGAN HARGA YANG TAK CEKIK DARAH

Proton Saga SV memang kereta dengan harga yang paling mampu milik berbanding mana-mana kereta lain di pasaran! Lebih ramai lagi rakyat Malaysia (macam anda) yang boleh ada kereta mereka sendiri.
  • Hanya RM33,438 OTR
  • Atau, RM250/sebulan*
  • Atau, RM8 sehari!* 
* Tertakluk kepada terma & syarat
 

2. KOS SELENGGARA BERPATUTAN PULAK TU!

Proton Saga SV ada teknologi CVT. Sebab tu, penggunaan bahan api adalah lebih efisien = KOS RENDAH!


3. CIRI-CIRI TIP TOP & KESELAMATAN PUN KELAS PERTAMA

Lengkap dengan fungsi kelas pertama macam Beg Udara Berkembar, sistem masuk tanpa kunci (Keyless Entry Remote) dan banyak lagi! Serius puas hati.


sesuai la untuk yang baru bertatih-tatih masuk alam pekerjaan


klik sini -> http://sbm.protonsagasv.com/share/my/2960/3592375 untuk maklumat lanjut! due date around 2nd September 2013. jangan lupa klik! thanks guys. (;




nota HaeFy: belum kerja lagi TT TT. eottokke?



Hibernasi


thinking. | pic credit: as stated in the picture.


rasa macam nak hibernate+hiatus sekejap daripada orang-orang yang dikenali.

find a new life in a new place and meet new people.

then bila dah puas, datang balik bersama kejayaan.



Friday, 14 June 2013

klik klik 8share

aku tak tau blog aku masih ada readers atau tak. sebab dah lama sangat aku tinggal blog ni.
bila dah lama tinggal blog, so orang pun dah malas nak tunggu entry baru.
bila ada entry baru, dah malas nak baca.
kalau ada pun berapa kerat je. huhu.
al-maklum saja lah. aku cuma blogger picisan.
blog ni cuma tempat aku nak lampiaskan nafsu menulis aku walaupun sebenarnya tak pandai menulis.
kadang-kadang cuma membebel saja.
hahah.

fyi, aku ni pemalu jugak orangnya.
hikz.
sila muntah.



okey-okey.
aku sebenarnya nak share dengan kau orang satu benda ni.
baru-baru ni aku join 8share.
apa 8share tu?
'A private rewards club for social media users who like getting free stuff, earning extra cash every month & being the first to introduce something new.' - 8share Malaysia Facebook
kalau anda-anda semua tahu nuffnang, ha, 8share ni lebih kurang nuffnang la.
tempat kat mana anda boleh jana duit dengan hanya kongsi iklan.
jikalau nuffnang kita kena pasang iklan di blog, 8share kita kongsi iklan merata di laman media sosial lain seperti Facebook, Twitter, LinkedIn, Google +, dan macam-macam lagi.
kalau tak ada blog pun tak apa. sebab medium utama dia adalah selain blog.
janji ada laman media sosial macam yang aku mention sebelum ni.
SEMAKIN ANDA RAJIN KONGSI, SEMAKIN LUMAYAN PENDAPATAN ANDA AKAN DAPAT.
hehe.
masuk hipotesis ala-ala saintifik la pula. ;D

macam mana aku boleh jumpa, tahu dan join 8share ni.
aku start join 8share ni lepas aku baca entry PAK CEK BIOLA, http://kringg.blogspot.com/2013/06/rezeki-dari-8share-kebaikan-8share.html
tertarik dengan kebaikan-kebaikan 8share yang PCB ceritakan, aku cepat-cepat daftar.
harap-harap ada rezeki aku dengan 8share ni.
kongsi-kongsi iklan ni tak salah pun.
janji betul caranya.
jangan langgar syarat-syarat yang ditetapkan sudah la.
untuk student yang dah nak pencen macam aku ni, boleh la nak buat side income (hobi) dengan 8share ni sebelum aku kerja kat mana-mana yang offer gaji yang lebih lumayan. heheh.

jom join sama-sama jana duit.
sila klik sini untuk maklumat lanjut ->http://bit.ly/Zov11l


nota kaki: terima kasih silent readers sekalian yang sudi baca blog picisan ni. ^^~


Wednesday, 12 June 2013

130612, 01:06:37

dapat satu berita.
berita baik! (=
dah melangkah setapak ke hadapan.
tapi sayang tak dapat nak sama-sama meraikan. sebab belum tamat peperiksaan! haila.
hanya ucapan sebagai gantian.
dan akan sentiasa mendoakan kesejahteraan.
dan juga, semoga berkekalan! sampai ke hari pernikahan!

i'm happy for you! ^^~
thanks sebab tak lupa kat anakmu ini.
hehe.
sayang ibu!




nota kaki: haha.excited terlebih pulak aku. ;p



Sunday, 9 June 2013

XOXO (Kiss&Hug)

EXO. "We are ONE!"

start sipi-sipi mengenali group kpop ni asalnya waktu SBS Gayo Daejun 2011. Chen, Luhan, Kai dan Tao yang buat persembahan dengan group SM TOWN yang lain. tapi identiti tak reveal pun. masa tu SM Entertainment masih sorok-sorok lagi identiti mereka-mereka ni sebab belum officially debut. dorang debut rasmi april 2012 few months lepas gayo daejun. dan aku pula betul-betul start dengar lagu debut dorang, 'MAMA', awal tahun ni. layan gayo daejun SBS dengan MBC 2012 punya pasal, lepas tu EXO asyik main lagu MAMA tu je (biasa la tu kalau music festival akhir tahun kat Korea. 3 stesen buat music festival, tiga-tiga stesen main lagu sama beza cuma baju dengan style persembahan). dua tiga kali dengar, masuk pulak dengan selera aku. mula-mula rasa berat jugak lagu ni. lama-lama best pulak. 

so aku pun start search music video (MAMA, History, What Is Love), variety show EXO-M & EXO-K, segala interview-interview dorang semua aku tengok dan download. research background dorang semua. kalah aku buat research FYP aku. keke. rasa attached dengan group ni lepas tengok semua video-video tu. walaupun dorang tu awkward je (sebab budak baru belajar), tapi entah, boleh pulak aku layankan. haha. lagi satu, mungkin jugak sebab group ni 90-ers. so rasa macam tak jauh gap dengan umur aku. sebenar-benarnya crush dengan leader EXO-M. keke. hensem kut. paling hensem la gua cakap dia dalam group yang 6+6=12 orang tu. kalau tengok gambar yang kat atas tu yang mamat nama KRIS. kat bawah ni pun aku letak gak. besar sikit. ;D

My Bias. ganteng kan? | source: EXO - Kris Facebook

kalau dah minat sangat tu, haruslah aku muat turun secara tak sah full mini-album dorang kan. ngee (ye la, mana la aku mampu nak beli yang original punya sementelah aku ni cuma student je. time tu la sebab duit kering dah. kalau ada, lama dah aku beli. XD ). korean dan mandarin. dua-dua bahasa tu aku bantai download walaupun lagu sama je. cuma berbeza bahasa. EXO ni macam yang aku bagi tahu kat atas terbahagi dua. M & K. 6 orang M, 6 orang K. M promote Mainland China (include Taiwan), K promote kat Korea. lepas dengar lagu-lagu dalam mini-album tu, bertambah jatuh hati aku. vocal sedap, menari best. mantap! memang tak rugi la SME labur untuk debut 12 lagi orang baru ni. populariti dorang memang dah sama taraf dengan senior-senior dorang aku rasa. even lebih lagi pada pandangan kasar aku. buktinya, untuk full length album EXO yang baru release 3 Jun 2013 yang lepas, dah 100k + dah dijual. break record album Mirotic TVXQ senior dorang tu. itu belum dengan berita pre-order album yang cecah 300k. oh ye, untuk album XOXO, dorang promote as EXO. tak pecah-pecah. tapi album still ada madarin version (Hug ver.) dan korean version (Kiss ver.).

fanbase: EXO-Malaysia Facebook 130608

eh, dah tercerita panjang pulak. haha. asalnya aku cuma nak cerita yang aku dah 'ter' beli album baru dorang. tunggu nak sampai rumah je. hiks. oleh sebab semester ni sponsor masuk duit untuk batch 09 lambat daripada batch lain atas kesilapan teknikal, so bekalan masih ada lagi. memang dah plan pun bila tahu EXO nak keluar album dalam masa terdekat. jadi aku simpan awal-awal. ahaha.

album cover | source: k2nblog



mv Wolf ni adalah title song untuk album XOXO. kalau nak dengar full length album, boleh dengar kat sini. bagi aku, semua lagu dalam album tu best! sebab tu aku berani beli album dia. group lain pun best jugak. cumanya, entah. aku excited sangat dengan group EXO ni. teringin jugak nak beli group lain punya macam BIGBANG, SHINee, Super Junior, 2NE1. tapi tunggu aku kerja dulu la kut. c(=


gambar teaser yang dah selamat jadi poster kat meja stduy aku dapat daripada epop malay.



nota kaki: erk, time-time exam pun sempat lagi aku nih update pasal retis (baca: artis) kpop. siap bragging bagai. maaf ye kalau tak lalu nak membacanya. layan keterujaan ni sorang-sorang. haruslah cerita kat blog je kan. ahakz :D


Thursday, 6 June 2013

mo.no.log.?

SIII Mini. source: Google


nak jugak sama macam orang lain.
orang sibuk pakai smartphone, kau pun nak pakai jugak kan nawal?
lah.
membazir je weh.
duit pun tak de ha.
nak beli macam mana?
nak bayar pakai apa?
daun?
kertas?
kau tu bukan ada orang nak telefon atau mesej pun.

sunyi.

rasa macam tak nak datang time konvo nanti.
cik hasnah pun tak ada time tu.
cik nak ikut!!
nak jumpa Donghae dengan Kris live boleh?
nak belajar dan main snowboard time musim sejuk.
rasa nak duduk sana terus.
boleh?

source: Google

berangan!
kerja kumpul duit dulu weh.
eh, kau tu dah lah pemalas.
boleh ke kerja?
jap lagi, habis semua kerja kau tangguh.
haila.

ah, tak sabar tunggu EXO XOXO sampai rumah.
bila nak habis exam ni???!!!
nak duduk rumah.
sorang-sorang pun tak pe.
at least dekat dengan family.
hurm.



Saturday, 25 May 2013

Let's Play #1



what we have in March?






nothing much.



zzZZzZzZzzzz...


Thursday, 23 May 2013

Eyy

eyy bos.
nasib baik semua dah kembali neutral.
cumanya yang peliknya, nama hang tu sedap sangat ke eh sampai asyik nak sebut je.
haha.
mungkin pada pandangan mata orang, hang hebat sangat kut.
rajin pandai cerdik bijaksana semualah yang sekutu dengannya.



notes: orang masih hafal lagi details hangpa semua. tapi hang satu apa pun tak ingat maklumat orang lain. totally clean and clear otak hang eh. great!



Tuesday, 21 May 2013

Candy Crush

candy crush di mana-mana saja.
sesiapa yang main tu, jangan jadi sampai macam ni sudah.
kronik!





karang tak pasal-pasal diamond dash pulak ikut buat macam ni.
haila.




notes: hari tidur sedunia. temporary heaven while waiting for punishment. it's 'viva'. hmmm.


Sunday, 19 May 2013

Finishing School (Etika Sosial)

salah satu aktiviti 7 pillars yang wajib (mandatori) dihadiri oleh pelajar tahun 4 Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) untuk membolehkan pelajar bergraduasi. kalau tak cukup 7 pillars ni, tak pasal-pasal tak grad pulak. malu weh kalau tak grad sebab 7 pillars ni je. ngaa.

program ni dianjurkan oleh Pusat Kejasama Industri (CIC) dengan kerjasama Seketeriat RPS JHEPA, UniMAP. semalam, 18/5/13 dan hari ni, 19/5/13 dari lebih kurang pukul 9 pagi sampai 6.30 petang. sepatutnya program ni dorang buat tengah semester hari tu. dah hujung-hujung macam ni kacau budak final year nak setel final year projek (FYP) pulak. alasannya sebab PRU13 hari tu. ye kan je la. habis hujung minggu ni duk bertapa kat Dewan Kapitol dari pagi sampai petang. (=.=' )

finishing school ni pragram preparation untuk student sebelum menempuh alam pekerjaan. CIC upah consultant luar untuk bagi taklimat macam mana nak buat 'winning resume' dan cara-cara berkesan nak hadapi interview supaya boleh dapat kerja. Alang (trainer) cakap, peratusan student UniMAP yang dapat kerja tinggi. aku tak ingat berapa percent. pastu, dia cakap universiti yang dia suka datang untuk train student ialah UniMAP dengan Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM). sebab apa dua uni ni je? 1st sebab UniMAP punya student pandai bersosial. maksudnya bukan bersosial yang negatif tu. bersosial yang positif. ada sebab kenapa UniMAP ni di buat berterabur geografinya oleh naib chanselor (NC). ia adalah supaya student UniMAP tak kekok untuk bergaul dengan masyarakat. kalau universiti lain kat M'sia ni, semua duduk dalam satu tapak, student dorang mungkin kurang bergaul dengan masyarakat luar dalam kehidupan seharian. so, berkemungkinan dorang akan culture shock bila masuk alam kerja. jangan marah ea student uni lain. ni apa yang Alang cerita. aku ceritakan balik je kat sini. ngee. 2nd, sebab Alang pilih UPNM sebab student kat situ, disiplin nombor 1. dia cerita, contohnya kalau dia datang nak bagi talk pukul 9 pagi, student UPNM tu dah ada dalam bilik/dewan tu sejak pukul 8.30 pagi lagi. awal kut! eleh, aku pun datang awal jugak apa 2 hari ni. nak jugak menang. haha. tu la sebab-sebabnya kenapa Alang pilih 2 uni ini sahaja daripada banyak-banyak uni kat M'sia ni. 

Alang cerita banyak. tapi aku tulis sikit je kat sini. kalau aku tulis semua, jenuh (baca: jemu) korang nak membacanya. Alang cerita seronok. tapi kalau aku tulis kat blog, hambar la sikit kut sebab tak ada selingan jenaka dan bahasa badan yang lagi berkesan kalau nak sampaikan satu-satu benda yang serius (penting) ni. okeylah. sampai sini dulu aku merepek untuk hari ni. nanti kalau lapang-lapang aku update pasal 'winning resume' + cara-cara interview berkesan (bonus soalan-soalan yang biasa ditanya waktu interview dan cara nak jawab dengan bagus).



N.A.M.I notes: haila. report FYP oh report FYP. malam ni bersengkang mata lagi la nampaknya. esok kena submit dah (lewat dah ni sebenarnya)! pshOOooo~ (menghilang lari pi buat report)


Saturday, 18 May 2013

kartun yang real!

percaya tak kalau benda dari alam kartun boleh keluar ke alam realiti ni?
mesti korang kata, 'mission IMPOSSIBLE!'
hehe.
tapi korang kena percaya jugak.
tak percaya gak?
apa lagi, scroll la ke bawah.
\\(-.-' )

Bonjour

Play Harder


Cheese


Travel Fever

Play Hooky


ni antara design yang aku minat la.
banyak lagi design lain.
boleh usha facebook atau website mereka untuk Malaysia punya official store.
original store adalah yang ni, JumpFromPaper atau boleh cek mereka punya official facebook.
asal usul beg ni adalah dari Taiwan.
meh berkenalan dengan designernya.

Rika Lin (kiri) & Chay Su (kanan)

semuanya bermula dengan impian dan lakaran semata.
tapi akhirnya dapat dizahirkan angan-angan dorang ni.
so yang kat atas tu la buktinya.
cantik-cantik + comel-comel kan? =D





N.A.M.I: kalau dah barang original, memang cecah ratus-ratus la kan. kalau korang kepingin sangat tapi tak mampu, boleh la beli yang murah dan (of course) cip**k dulu, sementara nak ade duit poket sendiri (especially student cam aku ni) untuk beli yang ori punya. hehe. sebenarnya aku nak update benda lain, cerita lain pulak yang aku tulis. haila.


Monday, 13 May 2013

M.A.N.D.A.T.O.R.I

tak ada langsung yang rasa kerja tu pun sebenarnya sebahagian daripada diri.
its like,
'kau yang paling dekat dengan pintu, kau la yang kena tutup/bukak/sendal kalau asyik terbuka tertutup gedegang-gedegung kena tolak dengan angin bla bla bla' ,
'kau yang paling dekat dengan suis, so kerja kau harus switch on/off lampu tu tiap-tiap malam/siang',
'kau yang paling dekat dengan tingkap so kau yang wajib buka/tutup tingkap tu pagi/petang'.
penat la kalau hari-hari ulang rutin sama.
apa salahnya tolong buatkan.
kerjasama.
bukan suruh selalu pun.
tak semestinya bila duduk jauh dari semua-semua tu tak boleh nak tolong langsung.
nak setahun dah.
nak habis dah pun.
tak ada inisiatif langsung.
bab kebersihan jangan cerita la kan.
nak-nak macam stay kat hotel ada macai tolong basuh toilet hari-hari.
helo.
lain la kalau anda tu puteri raja.
memang dengan segala hormat daulat akan bergerak buat tanpa disuruh.





notes: tahu la aku selalu yang paling lewat tidur. kalau hati dah bengkek, ikhlas tu belakang kira dah weh.


Sunday, 12 May 2013

River Flows in You

ahah.
kalau korang perasan la kan.
siapa-siapa yang masuk blog aku mesti rasa bising.
before ni senyap je.
mood aku tengah sayu-sayu je sekarang ni.
so aku nak korang-korang yang blogwalk kat blog aku ni rasa pe yang aku rasa.
dengar apa yang aku dengar jugak.
haha.
tak pe.
t agak-agak dah penat dengar, aku remove la.
heheh.


dalam video ni Yiruma ada nyanyi sekali. nak subtitle english tekan butang 'CC' (tapi sekarang kat Youtube dah tukar kotak kecik nama 'Caption' sebelah butang 'Hide Annotations')



yang ni versi gitar punya. nama gitaris ni Jung Sungha. bakal datang Malaysia 22 (KL) & 23 (Penang) Jun ni. muda lagi kut dia ni. 1996. 17 la kan tahun ni. teringin nak belajar main gitar. hahah. angan-angan~ (-_-')






notes: Astaghfirullah-al-azim. woi. mana la semangat aku ni. kata nak abis tahun ni. wake up wake up!

Friday, 10 May 2013

Cermin

nak post something.
tapi malas nak karang ayat kat sini.
karang dalam otak je.
hurm.
ha, dah lama mamat JT ni tak keluar album.
dalam banyak-banyak lagu daripada album dia yang latest, ni yang paling best aku rasa + paling panjang.
8 minit plus kut.
jom layan.



Justin Timberlake - Mirror

[Verse 1]
Aren't you something to admire, 'cause your shine is something like a mirror
And I can't help but notice, you reflect in this heart of mine
If you ever feel alone and the glare makes me hard to find
Just know that I'm always parallel on the other side

[Pre-Chorus]
'Cause with your hand in my hand and a pocket full of soul
I can tell you there's no place we couldn't go
Just put your hand on the glass, I'm here trying to pull you through
You just gotta be strong

[Chorus]
'Cause I don't wanna lose you now
I'm looking right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
Is a space that now you hold
Show me how to fight for now
And I'll tell you, baby, it was easy
Coming back into you once I figured it out
You were right here all along
It's like you're my mirror
My mirror staring back at me I couldn't get any bigger
With anyone else beside of me
And now it's clear as this promise
That we're making two reflections into one
'Cause it's like you're my mirror
My mirror staring back at me, staring back at me

[Verse 2]
Aren't you something, an original, 'cause it doesn't seem merely assembled
And I can't help but stare 'cause I see truth somewhere in your eyes
Ooh I can't ever change without you, you reflect me, I love that about you
And if I could, I would look at us all the time

[Pre-Chorus]
'Cause with your hand in my hand and a pocket full of soul
I can tell you there's no place we couldn't go
Just put your hand on the glass, I'm here trying to pull you through
You just gotta be strong

[Chorus]
'Cause I don't wanna lose you now
I'm looking right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
Is a space that now you hold
Show me how to fight for now
And I'll tell you, baby, it was easy
Coming back into you once I figured it out
You were right here all along
It's like you're my mirror
My mirror staring back at me I couldn't get any bigger
With anyone else beside of me
And now it's clear as this promise
That we're making two reflections into one
'Cause it's like you're my mirror
My mirror staring back at me, staring back at me

[Break]
Yesterday is history
Tomorrow's a mystery I can see you looking back at me
Keep your eyes on me
Baby, keep your eyes on me

[Chorus]
'Cause I don't wanna lose you now
I'm looking right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
Is a space that now you hold
Show me how to fight for now (show me baby)
And I'll tell you, baby, it was easy
Coming back into you once I figured it out
You were right here all along
It's like you're my mirror
My mirror staring back at me I couldn't get any bigger
With anyone else beside of me
And now it's clear as this promise
That we're making two reflections into one
'Cause it's like you're my mirror
My mirror staring back at me, staring back at me

[Hook]

You are you are the love of my life (x 10)

[Verse 3]
Now you're the inspiration for this precious song
And I just wanna see your face light up since you put me on
So now I say goodbye to the old me, it's already gone
And I can't wait wait wait wait wait to get you home
Just to let you know, you are

You are you are the love of my life (x 8)

[Verse 4]
Girl you're my reflection, all I see is you
My reflection, in everything I do
You're my reflection and all I see is you
My reflection, in everything I do

You are you are the love of my life (x 16)



cilok dari sini.




notes: waiting patiently for my mirror. ;D


~verily after each difficulty,there's a relief.. ;D~